Δήλωση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ για στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ
Με αφορμή την δημοσίευση των στοιχείων απασχόλησης από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και την υπερίσχυση της μερικής απασχόλησης έναντι της πλήρους, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης ανέφερε:
«Η υπερίσχυση της μερικής απασχόλησης στις προσλήψεις έναντι της πλήρους, που επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία του Οκτωβρίου της ΕΡΓΑΝΗ, αποτελεί άλλο ένα «επίτευγμα» της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Η προεκλογική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη για 300.000 νέες θέσεις εργασίας, δήθεν καλά αμειβόμενες, πλήρους απασχόλησης όχι μόνο καταρρίπτεται, αλλά τα στοιχεία αποτυπώνουν την ανικανότητα της σημερινής Κυβέρνησης τουλάχιστον να διατηρήσει ό,τι παρέλαβε.
Η ΝΔ έχει ταυτιστεί με τους μακροχρόνια άνεργους και τους επισφαλώς εργαζόμενους. Το σαφές στίγμα της σημερινής Κυβέρνησης ως προς την αντεργατική πολιτική, που τόσο πολύ ποθεί, έχει δοθεί χρόνια πριν, όταν μέσω των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων, που επέβαλε την περίοδο 2010-2014, στην αγορά εργασίας, υποβαθμίστηκε σημαντικά η διαπραγματευτική θέση των εργαζομένων, χωρίς αυτό να συμβάλλει, όπως επικαλείτο η νεοφιλελεύθερη ρητορική της, στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Οι παρεμβάσεις στο ύψος του εργασιακού κόστους ακύρωσαν στην πράξη τη βιοποριστική λειτουργία του μισθού, ενώ ταυτόχρονα οδήγησαν σε βαθιά ύφεση και κατάρρευση της εσωτερικής ζήτησης και εντέλει σε δραματική αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων.
Οι λεγόμενες ελαστικές μορφές απασχόλησης δηλαδή η εκ περιτροπής απασχόληση, ή εργασία μια μέρα την βδομάδα, μία εβδομάδα το μήνα, χαρακτήριζαν τις εργασιακές σχέσεις, αποτελώντας κατά την τετραετία 2010-2014 τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Σε αυτές ακριβώς τις εποχές ξαναγυρίζουμε, παρά την αλλαγή του τοπίου, την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν ισχυροποιήθηκε ξανά η θέση των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία, μετά από 8 χρόνια υποβάθμισης.
Με το νόμο 4635/19 η ΝΔ παρουσιάζει σαν μέτρο προστασίας των μερικώς απασχολούμενων την προσαύξηση στις επιπλέον ώρες. Το συγκεκριμένο μέτρο αποδεικνύει αρχικά ότι η σημερινή Κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να παρέμβει ώστε να σταματήσουν ή τουλάχιστον να μειωθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Δίνει με νομοθετική ρύθμιση, σε εργοδότες την δυνατότητα συνεχούς τροποποίησης των ατομικών συμβάσεων.
Οι παρεμβάσεις της ΝΔ για κατάργηση του μηχανισμού (συλλογικές διαπραγματεύσεις), με τον οποίο μπορούν να επιτευχθούν αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια και να δημιουργηθούν ευνοϊκότεροι όροι σε κλάδους της οικονομίας, μας γυρνούν σε προ του 2015 επίπεδα, το έτος 2012, τότε που είχαν βασίσει την πολιτική τους στην συμπίεση των μισθών και των όρων εργασίας, στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, προκειμένου να υπάρξει δήθεν ανάπτυξη της οικονομίας, με το ποσοστό της ανεργίας να εκτοξεύεται, τον Σεπτέμβριο 2013, στο ιστορικό-υψηλό 27.9%. Στη συνέχεια, παρόλο που το ποσοστό της ανεργίας αποκλιμακώθηκε, κυρίως λόγω της μείωσης του εργατικού δυναμικού και της μετανάστευσης των νέων, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ παρέδωσαν, τον Ιανουάριο 2015, ανεργία 25,9%, δηλαδή υψηλότερη απ’ όση παρέλαβαν το 2012.
Σύμφωνα με όσα κατέγραψε, πρόσφατα το σύστημα «Εργάνη» τον Οκτώβριο του 2019, δηλαδή λίγους μήνες αφότου ανέλαβε η ΝΔ, τα ηνία της χώρας, από τις συμβάσεις 248.592 προσλήψεων, οι 122.455 ήταν μερικής απασχόλησης (49,26%), οι 33.601 (13,52%) εκ περιτροπής και 92.536 (37,22%) πλήρους, με το άθροισμα μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης να πλησιάζει το 63%.
Χαριστική βολή η κατάργηση μονιμότητας και συλλογικών συμβάσεων στους νεοεισερχόμενους στη ΔΕΗ.
Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους και αποδεικνύουν ότι η ΝΔ, σε καμία περίπτωση, δεν μας βάζει σε νέα φάση ανάκαμψης της αγοράς εργασίας, όπως θέλει να ισχυρίζεται. Και αυτό γιατί έχει βασίσει την πολιτική της για προώθηση της απασχόλησης και καταπολέμηση της ανεργίας σε ευέλικτα σχήματα εργασίας, με ελαστικές μορφές απασχόλησης, μισθούς πείνας για τους εργαζόμενους και μόνιμη ανασφάλεια.
Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, με αποτέλεσμα την μείωση μισθών, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, το προγκρόμ απολύσεων, αρχής γενομένης από την Τράπεζα Πειραιώς, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα στην αγορά εργασίας, με τραγικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους.»